Welkom op de website van de Sint Marcus kerk

Het levensverhaal van Papa Kyrillos de zesde

07-09-2013 14:57

Papa Kyrillos de zesde

Op 9 maart herdenkt de Koptisch   Orthodoxe Kerk het heengaan van de Grote paus (Papa, Ava) Kyrillos (Cyril)   VI, de 116e paus van Alexandrië en opvolger van Sint Marcus de Evangelist.   Hij zat twaalf jaar op de troon van st. Marcus (1959-1971). Paus Kyrillos was   een heilige man een man van gebed, die door middel van volledige toewijding   aan het leven van bidden en vasten, veel hogere gaven bezat, zoals het doen van   wonderen en tekenen en de gave van kennis. Hij was ongetwijfeld een zeer   spirituele man en bracht de Koptische Kerk in een nieuw tijdperk van   spiritualiteit. Hij werd zeer gewaardeerd door de Egyptenaren uit alle lagen   van de bevolking, zowel door christenen als niet-christenen.
 
  Paus Kyrillos VI werd geboren op 2 augustus 1902 en heette Azer Ata. Zijn   vader Ata, was diaken in de kerk en behoorde tot een middenklasse gezin. Na   het voltooien van de middelbare school, ging Azer werken voor een rederij in   Alexandrië. Azer was tevreden met weinig voedsel en met de grond om op te   slapen. Zeer tegen de wens van zijn familie, nam hij ontslag van zijn werk   met de bedoeling om monnik te worden, hij ging naar het klooster van   El-Baramous op 27 juli 1927. Hij werd tot monnik gewijd op 25 februari 1928,   en werd Mina genoemd naar de naam van Sint Mina (Menas of Mena), zijn   patroonheilige. Hij werd tot priester gewijd op 18 juli 1931. Hij studeerde   aan het Helwan Theologisch College en werd daar een van de beste studenten.
 
  Vader Mina's liefde voor God was zo groot dat hij een leven van eenzaamheid wenste.   Omdat hij op dat moment slechts dertig jaar oud was, weigerden de monniken   dit verzoek door te zeggen: “je bent slechts dertig jaar oud en je monastieke   leven is slechts vijf jaar oud. Wil je het leven van eenzaamheid nastreven in   de woestijn terwijl vele anderen voor u dertig of veertig jaar hebben geworsteld   met hetzelfde doel, wat zij niet konden behalen? " De argumenten van de   monniken veranderde Vader Mina's beslissing niet, hij woonde in een grot in   de buurt van het klooster. Hij leefde een leven in eenzaamheid bij de El-Natroen   Vallei in de westelijke woestijn tussen Cairo en Alexandrië. Daarna werd hij   het hoofd van het klooster van Sint Anba Samuel de Belijder in Opper-Egypte   en wijdde een groot deel van zijn tijd aan de restauratie van deze   historische plaats.
 
  Toen het klooster van Sint Samuel was hersteld, verliet hij dat gebied en   verhuisde naar een verlaten windmolen bij de berg van El-Moukatam aan de rand   van Cairo. Deze molen was volledig verlaten en zeer gevaarlijk. Het was ver   van de dichtstbijzijnde stad. Er waren hier veel gevaarlijke dieren te vinden,   zoals schorpioenen en slangen. Vader Mina bracht hier zijn tijd door met   bidden en overdenken vanwege zijn liefde voor zijn Redder.
 
  Het spreekt voor zich dat vader Mina vele obstakels tegenkwam waarop Satan   dacht hem te overwinnen. Eerste beïnvloede Satan de bewaker van Oudheden   zodat hij geen water naar de monnik zou brengen. Daarop zond God een van zijn   heiligen in een droom naar de bewaker om hem te berispen. Dus werd hij wakker   en bracht het water aan Vader Mina, die daar dringend behoefte aan had.
 
  In een ander incident, stuurde Satan rovers naar de windmolen. De rovers   sloegen Vader Mina die gewond raakte aan zijn hoofd. Toen vader Mina bij bewustzijn   kwam, merkte hij dat hij bloede. Hij kroop naar de icoon van de Heilige Mina   en legde de afbeelding op zijn hoofd. Het bloeden stopte direct. Vader Mina   ging toen naar het ziekenhuis om behandeld te worden. De artsen waren   verbaasd toen ze ontdekten dat hij 15 mijl vanaf de molen had gelopen.
 
  Vader Mina bouwde ook een kerk in het oude Cairo met de naam van Sint Mina.   Hij leefde in deze kerk tot aan zijn wijding als Paus van Alexandrië en de   Heilige stoel van sint Marcus, in 1959. Hij merkte op dat hij omringd werd door   studenten, velen van hen waren van buiten Cairo, dus richtte hij een   slaapzaal op voor studenten die dit nodig hadden. Door dit informele   programma ontstond de eerste kerk gelieerde slaapzaal in de moderne tijd in   Egypte, en bracht vele kerkleiders voort, sommige van hen werden later bisschoppen   en priesters, bijvoorbeeld, wijlen bisschop Samuel en Zijne Heiligheid Paus   Shenouda III (zijn opvolger), enz. .
 
  Vader Mina had de gewoonte om de slaapzaal en de toiletten zelf schoon te maken   zonder dat iemand het wist, en hij stond niet toe ​​dat iemand anders dit   werk deed. Door zichzelf te vernederen en anderen te dienen, vervulde hij het   gebod van de Heer: "Zo is het onder u niet. Maar wie onder u groot wil   worden, zal uw dienaar zijn en wie onder u de eerste wil zijn, zal uw slaaf   zijn;gelijk de Zoon des mensen niet gekomen is om Zich te laten dienen, maar   om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen”(Mattheüs 20:26 -28   NBG)
 
  Vader Mina werd tot Paus gewijd op zondag 10 mei in1959 en werd Kyrillos VI genoemd.   Vóór hem, droegen al vijf pausen van Alexandrië de naam Kyrillos (Cyril), de   eerste van hen was Sint Cyrillus de Grote van Alexandrië, de pijler van het   geloof, die optrad tegen het Nestorianisme en de titel Theotokos   gebruikte, wat betekent Moeder van God, en wordt gebruikt voor de   Maagd Maria.
 
  Er wordt gezegd dat paus Kyrillos VI meer dan 12.000 missen gebeden heeft   tijdens zijn leven. Hij begon de dag geestelijk om 3:00 of 4:00 door het   bidden van de heilige Psalmodie en hij vierde de mis vroeg, zodat veel van   zijn kinderen er voordat ze naar school en werk gingen aan konden deelnemen.   Dit ging vijfendertig jaar zo al sinds de paus een kluizenaar was. Het dienen   van de mis was de bron van zijn kracht en grootheid. Zegt de Heer niet:”Ik   heb lief wie Mij liefhebben, wie Mij ijverig zoeken, zullen Mij vinden"   (Spreuken 8:17  NBG). De psalmist zei   ook: "Vóór de morgenschemering roep ik om hulp, op Uw woord hoop ik.   Vóór de nachtwaken beginnen, keren mijn ogen zich naar uw toezegging."   (Psalm 119:147-148  NBG).
 
  In het tijdperk van Paus Kyrillos VI, werden vele successen geboekt.   Waaronder:
 
  - De renovatie van de oude Kathedraal van St. Marcus, de oprichting van het   klooster van Sint Mina in Mariout, en de nieuwe Sint Marcus kathedraal in   Anba Rewis.

- Voor de eerste keer in de   geschiedenis van de Koptisch Orthodoxe Kerk, vestigde hij Koptisch Orthodoxe   kerken in Azië, Amerika, Canada en Australië. Hij stuurde priesters om religieuze   diensten te verlenen aan Europa en Afrika. Het was ook in zijn tijd dat de   Heilige Maagd Maria verscheen in Zeitoun.
 
  - Hij bracht het lichaam (relieken) van Sint Marcus uit Italië terug. Sint   Marcus, die een Evangelie schreef wat zijn naam draagt, is de oprichter van   de Koptische Kerk. Na zijn martelaarschap in Alexandrië in 68 na Christus,   werd zijn lichaam bewaard in Egypte, maar uiteindelijk verdween het naar   Rome. Vele eeuwen lang, wilde de Koptisch Orthodoxe Kerk de relieken van haar   patroonheilige terug.
  Het lichaam van Sint Marcus werd uiteindelijk geplaatst in de nieuwe   Kathedraal van Sint Marcus.

- Vele   kerken werden in zijn tijd gebouwd. Hij maakte de heilige olie (Heilige   Chrisma of meron) die gebruikt wordt voor zalving van het lichaam van een   persoon na zijn doop.

In zijn laatste   dagen op onze vergankelijke aarde, was hij ernstig ziek hij had, flebitis(aderontsteking).   Ze haalden een spreker van de grote kathedraal, op zijn verzoek naar zijn   slaapkamer, omdat hij niet kon verdragen dat hij niet in staat was om   dagelijks de liturgie uit te voeren zoals voorheen.

 

Moge de   gebeden en voorbeden van de Heilige Maagd Maria, Moeder van God, van paus Sint   Kyrillos VI en zijn patroonheilige, St. Mina de martelaar en wondermaker van   Mariout bij ons zijn. Glorie voor altijd aan God. Amen.
 
 

Laatste Artikelen

15-05-2017 1 Baramoeda
De eerste dag van de gezegende maand Baramoeda 1. Het heengaan van St. Silvanus de monnik. 2. De overval door de Arabieren van Opper-Egypte op de wildernis van Scetis 3. Het heengaan van Aaron de priester.  Op d     
15-05-2017 2 Baramoeda
De tweede dag van de gezegende maand Baramoeda 1. Het martelaarschap van St. Christoforos 2. Het heengaan van Paus Joannes IX, de 81ste patriarch Vandaag herdenken wij het martelaarschap van St. Christoforos. Deze hei     
15-05-2017 3 Baramoeda
De derde dag van de gezegende maand Baramoeda. 1. Het heengaan van St. Johannes, bisschop van Jeruzalem. 2. Het heengaan van de heilige vader anba Michael, 71e paus op de zetel van St. Marcus. Op deze dag is St. Johan     
15-05-2017 4 Baramoeda
De vierde dag van de gezegende maand Baramoeda. Het martelaarschap van de heiligen Victor (Boktor), Dakiuos en Irini. Op deze dag stierven de heiligen Victor (Boktor), Dakiuos en Irini, zowel als een groot aantal vrouw     
15-05-2017 5 Baramoeda
De vijfde dag van de gezegende maand Baramoeda 1. Het martelaarschap van de grote profeet Ezechiël. 2. Het martelaarschap van Hepatius, bisschop van Ghanghara. Op deze dag van het jaar 567 B.C. stierf de grote pr     
Meer