Welkom op de website van de Sint Marcus kerk

Egyptische Koptische Christenen bedwingen hun woede

17-09-2013 10:17

Egyptische Koptische Christenen bedwingen hun woede

4 sept., 2013

Minya – Koptische Christenen in de stad Minya in Boven-Egypte proberen hun woede te bedwingen, ondanks een golf van verwoestende aanvallen op hun kerken en instellingen door verbolgen islamisten.

De spanningen lopen twee weken na de aanvallen in de stad, die ten minste 250 kilometer bij Cairo vandaan ligt, nog steeds hoog op. Maar er zijn geen meldingen van wraak, nog enige vurige reactie.

“tegen de islamisten die ons aanvielen zeg ik, dat we niet bang zijn voor hun geweld en hun verlangen om de Kopten uit te roeien”, zei Botros Fahim Hanna, de aartsbisschop van Minya.

“Als we niet terugslaan, is dat niet omdat we bang zijn maar omdat we verstandig zijn”, zei hij.

Verbolgen door een bloedig en hardhandig optreden, in  midden Augustus, bij de protesten die de afgezette president Morsi steunden, haalden de islamisten uit naar de Koptische christenen in Minya. Ze beschuldigden hen ervan, achter de militairen te staan, die het hoofd van de staat onderuit haalden.

De Kopten die 10 miljoen van de 80 miljoen tellende Egyptische populatie uitmaken, hebben sowieso de afgelopen jaren al vervolging te verduren gehad.

Maar ze zeggen dat ze nog nooit een dergelijke systematische campagne hebben gezien.

“We verwachtten wel dat er een gewelddadige reactie zou komen maar niet op deze schaal,  hij wekt de indruk goed voorbereid te zijn”, zei de aartsbisschop.

In de grotere provincie Minya, waar van de vijf miljoen inwoners er een vijfde christen is, zeggen christenen dat ze leiden onder systematische en gecoördineerd geweld sinds midden augustus.

Demonstraties

Volgens Human Rights Watch, zijn in Egypte meer dan 40 kerken aangevallen sinds 14 augustus, toen de veiligheidsdiensten een bloedige ontruiming starten, van demonstraties, die eisten dat Morsi, die door de militairen werd afgezet op 3 juli, zou terugkeren.

De aanvallen vonden vooral plaats in Minya en Assiut, in Centraal Egypte, waar aanvallers 11 kerken afbranden en 8 bijna, volgens de Us-based rights groepering.

Islamisten, beschuldigden Egyptische Kopten, dat ze zich achter de militaire coup schaarden, die de moslimbroederschap, waar Morsi toe behoort, hun macht ontnam.

Deze visie werd aangewakkerd door het feit, dat de Koptische paus Tawadros II samen met legerleider generaal Abdel Fattah al-Sisi verscheen, toen hij op de televisie sprak, om de afzetting van Morsi officieel aan te kondigen.

In de ruïnes van de kerk van st. Mozes in Minya, is Bassam Youssef, een Kopt, de wanhoop nabij bij de aanblik van het ronde gebouw met zijn klokkentoren, die nu verwoest is door het vuur.

“Ongeveer 500 extremisten vielen het gebouw aan en staken het in brand”verteld Youssef.

“We hadden een dergelijk geweld niet verwacht”, zegt hij, terwijl hij foto’s laat zien van de kerk voordat hij vernield werd.

“Kijk naar deze mooie mozaïek die het binnen balkon sierde, er is niets van over en we hebben zeker vijf tot zes jaar nodig om alles te herstellen”.

Het centrum van Minya is een warnet van winkels die zowel Christelijke als Moslim namen hebben, en het biedt plaats aan zowel kerken als moskeeën, sommige maar een paar meter van elkaar vandaan.

Barmhartigheid voor de aanvallers

Niet ver van de kerk van st. Mozes keek Oem Saleh naar wat er over is van de Koptische school die ook in brand was gestoken.

“We hoorden hen roepen om de Jihad(heilige oorlog) en we maakten doodsbang dat we wegkwamen”, verteld ze.

Uit het raam van de school kun je de verbrande toren van de prins Theodore kerk zien. Een paar meter verderop, staat een Koptisch weeshuis wat ook verbrand is.

“Moge God je vergeven, ondanks wat je gedaan hebt” luidt een slogan, die op de muur ,van het nu door zijn jonge bewoners verlaten weeshuis, is geverfd.

In het hoofdkwartier van de Jezuïten broeders vereniging voor ontwikkelingshulp inde stad, is vader Biman bezig met puinruimen na de aanvallen.

De bibliotheek, kinderopvang en de kantoren zijn verwoest door het vuur, maar de naastgelegen kerk van st. Marcus,die er al 125 jaar staat, bleef gespaard.

“Ik ben erg boos”zegt Biman, voordat hij zijn zelfbeheersing terugvindt. “Ik heb ook erbarmen met de aanvallers, die gehersenspoeld zijn”. Hij wijst naar zijn T-shirt, met een slogan die oproept om liefde over de wereld te verspreiden.

Maria Hanna een functionaris bij de Jezuïtische associatie, ziet de aanvallen als een direct resultaat van de antipathie die de gemeenschap tegen Morsi heeft.

“We hebben gedemonstreerd tegen president Morsi, het is de eerste keer dat we dit deden en we hebben de prijs betaald”, zegt ze.

“we marcheerden omdat we voelden dat we het land gingen verliezen. We dachten dat ze gerechtigheid zouden brengen, maar we zagen dat ze alleen op macht uit waren”.

Bron: News 24 Africa (AFP)

www. Copticworld.org

vertaald door: Rachel Youssef

Latest News DDD

27-04-2016 Pascha programma 2016
+ Programma van de Lijdensweek van 2016 Vrijdag             22-04-16:        Vrijdag van het einde van de vasten 10:00-13:30     
09-01-2016 Dienaren opleiding (A3daad gedam)
Op 10-1-2016 start er weer een nieuw jaar van de dienaren opleiding in de kerk van st. Marcus de evangelist in Den Haag. Ben jij 16 + en wil je meer leren over de koptische kerk of dienaar worden, schrijf je dan in bij     
11-05-2014 anba Arseny komt 18-5-2014
Op 18-5-2014 komt anba Arseny naar onze kerk om met onze de Heilige Liturgie te vieren en uitleg te geven over de uitbreiding van de kerk en daarna is de jaarlijkse markt die dit jaar geheel ten goede zal komen aan de     
06-04-2014 pascha programma 2014
    ✣ Pascha programma 2014 Vrijdag          11-4-2014: “Vrijdag van het einde van het     
07-12-2013 Een nieuwe priester(abouna).
Een nieuwe abouna(priester) voor Den Haag. We zijn erg blij met de komst van onze nieuwe abouna. Abouna Yohanna is op vrijdag 6-12-2013 met zijn gezin aangekomen in Nederland. Hij zal in de kerk van st. Marcus, de     
Read More